" Elon Musk " Kimdir ?



Elon Musk Kimdir?


Elon Musk Kimdir?

Elon Musk, 1999'da (daha sonra X.com PayPal olan), 2002'de SpaceX ve 2003'te Tesla Motors'u kuran Güney Afrika doğumlu Amerikalı girişimci ve işadamıdır. Musk, 20'li yaşların sonunda start-up şirketi Zip2'yi Compaq Computers'ın bir bölümüne sattığında multimilyoner oldu.

Musk, Mayıs 2012'de SpaceX'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk ticari aracı gönderecek bir roket fırlatması ile manşetlere çıktı. 2016'da SolarCity'nin satın alınmasıyla portföyünü güçlendirdi ve Başkan Donald Trump'ın yönetiminin ilk günlerinde danışmanlık görevi üstlenerek endüstri lideri olarak konumunu sağlamlaştırdı.

Ocak 2021'de Musk'ın dünyanın en zengin insanı olarak Jeff Bezos'u geçtiği bildirildi.

Yaşam

Musk, 28 Haziran 1971'de Pretoria, Güney Afrika'da doğdu. Çocukken Musk, icatlarla ilgili hayallerinde o kadar kaybolmuştu ki, ailesi ve doktorları işitme duyusunu kontrol etmek için bir test emri verdi.

Ebeveynlerinin boşanması sırasında, 10 yaşındayken, Musk bilgisayarlara ilgi duydu. Kendine programlamayı öğretti ve 12 yaşındayken ilk yazılımını sattı: Blastar adlı bir oyun.

İlkokulda Musk kısa, içe dönük ve kitap gibiydi. 15'ine kadar zorbalığa uğradı ve büyüme fışkırttı ve karate ve güreşle kendini nasıl savunacağını öğrendi.

Eğitim


17 yaşındayken, 1989'da Musk, Queen's Üniversitesi'ne gitmek ve Güney Afrika ordusunda zorunlu hizmetten kaçınmak için Kanada'ya taşındı. Musk o yıl Kanada vatandaşlığını aldı, çünkü kısmen bu yolla Amerikan vatandaşlığı almanın daha kolay olacağını düşünüyordu.

1992'de Musk, Pennsylvania Üniversitesi'nde iş ve fizik okumak için Kanada'dan ayrıldı. İktisat lisans derecesiyle mezun oldu ve fizik alanında ikinci bir lisans derecesine kaldı.

Penn'den ayrıldıktan sonra Musk, enerji fiziği alanında doktora yapmak için Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'ne gitti. Ancak, hareketi İnternet patlamasıyla mükemmel bir şekilde zamanlandı ve sadece iki gün sonra Stanford'dan ayrıldı ve 1995'te ilk şirketi Zip2 Corporation'ı kurdu. Musk, 2002 yılında ABD vatandaşı oldu.