Bilim İnsanları 2.5 Milyar Yıllık Yakutta Eski Yaşamdan Kalıntılar Keşfetti

Araştırmacılar, yakut içeren kayalarda ilk defa eski yaşamın kalıntılarına rastladıklarını belirtiyorlar.





Eski bir yakut ve bir miktar grafit, milyarlarca yıl önce Dünya'da bir yaşam hikayesini ortaya koyuyor. Karbon atomlarının ağırlığını ve gezegenimizin tarihinde yaşamın mikroorganizmalardan oluştuğu bir zamanı birbirine bağlayan bir serüven. Kanada'daki Waterloo Üniversitesi'nden jeolog Chris Yakymchuk liderliğindeki bir araştırma ekibi, Grönland'da bir tür saf karbon olan grafit içeren 2,5 milyar yıllık bir yakut üzerinde çalıştı. Yakymchuk Perşembe günü yaptığı açıklamada , "Bu yakutun içindeki grafit gerçekten eşsiz. Yakut içeren kayalarda eski yaşamın kanıtlarını ilk kez gördük" dedi .





Ekip , Ore Geology Reviews dergisinde yakutla ilgili bir çalışma yayınladı . Grafitin keşfinden, muhtemelen mikroorganizmalardan oluştuğunu belirlemeye kadar gitmek biraz zaman aldı. Tüm karbon atomları aynı değildir; bazıları diğerlerinden daha ağırdır. Yakymchuk,

 "Canlı madde tercihen daha hafif karbon atomlarından oluşur, çünkü hücrelere dahil etmek için daha az enerji alırlar. Bu grafitteki artan karbon -12 miktarına dayanarak, karbon atomlarının bir zamanlar eski yaşam olduğu, büyük olasılıkla siyanobakteriler gibi ölü mikroorganizmalar olduğu sonucuna vardık."

Araştırma ekibi, grafit ile yakutun oluşumu arasında bağlantılar kurarak, grafitin yakutun büyümesi için elverişli koşullar yarattığını öne sürdü. Bu nedenle, bu eski mikroorganizmalara değerli taş kaydına katkıları ve Dünya'daki yaşamın uzak geçmişine büyüleyici bir görüş bıraktıkları için teşekkür edebiliriz.

Bir Kullanıcı Pentium 4 Sistemde Windows 11 Çalıştırdı! ( Makale)