ABD güvenlik düzenleyicileri, geri çağırma eksikliği nedeniyle TESLA'yı zorlamakta



 

Tesla Şarj İstasyonu

Amerika Birleşik Devletleri'nden güvenlik araştırmacıları, elektrikli otomobil şirketi acil durum araçlarının daha iyi tanımlanmasına yardımcı olacak Autopilot yazılımını güncellediğinde şirketin neden geri çağırma belgelerini dosyalamadığına dair Tesla'dan yanıtlar arıyor ve Tesla ile düzenleyiciler arasında kaynayan bir gerilim yaratıyor.


Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) , Tesla'ya yazdığı bir mektupta, internet üzerinden yapılan bir güncellemenin bir güvenlik kusuruyla ilgilenmesi durumunda şirkete araçları geri çağırma talimatı verdi.

Ajansın Tesla'nın saha kalitesi direktörü Eddie Gates'e yazdığı bir mektupta şunları yazdı:

“Motorlu araç güvenliği için makul olmayan bir risk oluşturan bir kusuru azaltan kablosuz güncelleme yayınlayan herhangi bir üreticinin, NHTSA'ya zamanında bir geri çağırma bildirimi göndermesi gerekir”.

NHTSA ayrıca Tesla'ya şu anda bazı sahiplerle halka açık yollarda test edilmekte olan “Tam Kendi Kendine Sürüş” yazılımı hakkında bilgi vermesini istedi.

Bu, otomobil şirketi ile araç güvenliği düzenleme kurumu NHTSA arasındaki artan gerilimin bir başka kanıtı olabilir.

NHTSA, park halindeki acil durum araçlarıyla bildirilen çarpışmaların ardından, 765.000 aracı kapsayan, 17 kişinin yaralandığı ve soruşturmanın bir parçası olan düzinelerce kazadan birinin öldüğü bildirilen çarpışmaların ardından 'Otopilot'ta resmi bir soruşturma başlattı.

NHTSA ayrıca Tesla'nın düşük ışık koşullarında acil durum araç ışık algılamasını iyileştirmek amacıyla Eylül ayı sonlarında internet üzerinden bir yazılım güncellemesi gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Ajans ayrıca, elektrikli otomobil şirketinin federal yasa gerekliliklerinin bir kısmının, otomobil üreticilerinin araçların güvenlik kusurları olduğu keşfedilirse geri çağırmak zorunda olduğunu bildiğini söylemeye devam ediyor.

Tesla'dan, "düşük ışık koşullarında yanıp sönen acil durum araç ışıklarını tespit etmek ve daha sonra söz konusu algılamaya otomatik pilot çalışırken sürücü uyarıları ve araç hızındaki değişikliklerle yanıt vermek" amacıyla bazı araçlara gönderilen 'Acil Işık Algılama Güncellemesi' hakkında bilgi istendi."

NHTSA mektubunda, yazılım güncellemesine neden olan olayların listeleri ve ayrıca gönderildiği araçlar ve güncellemenin Tesla'nın tüm araç filosuna yayılıp yayılmadığı hakkında sorular soruldu.

Tesla'ya ayrıca geri çağırma belgelerini dosyalama niyetinin olup olmadığı soruldu ve bunu yapmıyorsa, bunu yapmamasının teknik ve/veya yasal dayanağının sunulmasını istiyor,

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde otomatik araç güvenliği de okuyan elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Philip Koopman, NHTSA'nın net niyetinin Tesla'dan bir geri çağırma yapmasını istemek olduğuna inanıyor. “Tesla'ya çekici indirmeden önce sözlerini söyleme şansı veriyorlar”

Otomobil üreticilerinin güvenlik kusurlarını keşfetmesi durumunda, NHTSA beş iş günü içinde bilgilendirilmeli ve ardından geri çağırma yapılmalıdır. Ajans daha sonra, etkilenen tüm araçların geri çağrılmasını sağlamak için geri çağırmayı izler, otomobil üreticilerinin tüm araç sahiplerine onarımları analiz eden mektuplarla bildirmeleri gerekir ve faturanın şirket tarafından ödenmesi gerekir.


NHTSA'nın eylemleri, tüm otomobil üreticilerine, internet üzerinden yazılım güncellemesi yapılması durumunda, bir güvenlik sorununu çözerlerse ajansa bildirilmeleri gerektiğini ima eder. Çok sayıda otomobil üreticisi Tesla'yı internet yazılım yeteneği ile takip ettiğinden, ajansın uğraşması gereken bir başka yeni teknoloji.

Koopman, "Artık her şirket, her kablosuz güncelleme yaptıklarında maruz kalıyor çünkü NHTSA haftalar sonra geri gelip 'bir dakika, bu gizli bir geri çağırmaydı' diyebilir" dedi.


Ajans ayrıca Tesla'nın 1 Kasım 2021'e kadar talebini yerine getirmesi veya mahkeme eylemi ve 114 milyon dolardan fazla para cezasıyla karşı karşıya kalması gerektiğini yazdı.